top of page

Celina

Celina er egentlig et resultat av et samarbeidsprosjekt i 1985 mellom norske Graminor og SLU Balsgård i Sverige. De første podingene ble uført i Norge i 1997 av Stein Harald Hjeltnes i Graminor, etter mange års oppfølging og stell av frøplantene. Sorten har blitt godt mottatt i pæreland som Belgia, Spania og Nederland, samt stort utplantet i Sør-Afrika. God smak og flott utseende gjør at denne sorten er ekstra spennende. Celina dyrket i utlandet skal selges under varemerket QTee, men dyrket i Norge vil den stadig hete Celina. 

Egenskaper i felt

Som de fleste pærer har den god vekstkraft. Foreløpig ingen svakhetstegn på plantehelse, selv om den ikke er resistent mot noen sykdommer. Følgelig må det følges med for frukttrekreft, og sprøytes mot pæreskurv. Sorten er produktiv, og vi anbefaler bestøvning fra Fritjof og Herzogin Elsa. Andre sorter kan også bestøve, men man bør passe på blomtringstidspunkt.

Celina Bama.jpg
Pærle2.jpg

Egenskaper etter høsting

Celina er fast, sprø og saftig med rød dekkfarge og grønn grunnfarge. Den blir medium i størrelse og har et hvitt fint fruktkjøtt uten steinceller. Når den ettermodner i romtemperatur blir den mer saftig og aromatisk. I tillegg til å egne seg godt som spisepære er den også velegnet på kjøkkenet til matlaging.

bottom of page