Rød Aroma
Hovedsorten i Norge.
Aroma har opprinnelse fra Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp i 1947 og kjerner ble sådd på foredlingsstasjonen Balsgård 1948. Senere kom en del kloner, som er solgt med samlenavnet Rød Aroma. Dette omfatter bl.a. Aroma Orelind (Amorosa), Aroma Fagravoll, Aroma Husabø, Aroma Lundberg, Aroma Ylvisåker m.fl. Vi i Frukttre AS produserer i hovedsak Fagravoll og Amorosa, men andre kloner kan lages på bestilling.
Egenskaper i felt
Treet er middels kraftigvoksende og har utbredt kroneform. Det begynner å bære tidlig, og gir etter hvert rik avling. Det er observert en viss tendens til vekselbæring, dvs. at avlingene varierer en del fra år til år. Sorten er relativt godt vinterherdig, men frost i blomst er ofte et problem. Medium motstandsdyktig mot skurv, og bra motstand mot frukttrekreft og mjøldogg. Elstar, Golden og Zari regnes som gode bestøvere, men vi har også ok erfaring med Discovery og Katja (men de blomstrer gjerne litt for tidlig).
Egenskaper etter høsting
Frukten er middels stor til stor, velformet, flatrund til kjegleformet og uten kanter. Eplet har grønngul tll gul grunnfarge, og det er dekket av rød farge på solsiden. Noen av de røde mutantene har mørkere rød farge over nesten hele frukten. Skallet er middels tykt, glatt og noe tørt med glans.
Fruktkjøttet er gulhvitt, middels fast og saftig med god balanse mellom sukker og syre. Mild, fin aroma som minner om Filippa. Aroma er et spesielt godt spiseeple. Treet setter ofte frukt i klynger. Sorten kan angripes av kjølelagersopp (Gloeosporium), og da mest under lagring.