top of page

Rød Gravenstein

Meget populær og gammel sort.

Opprinnelsen er trolig fra Danmark. Den ble i hvert fall først beskrevet på slutten av 1600-tallet ved slottet Graasten i Jylland. Introdusert i Norge i Hardanger og i Lier på slutten av 1700-tallet. Den røde utgaven som i dag dyrkes i Norge har gått veien om USA, og ble innført til Norge i 1925. Siden har det blitt flere mutanter av denne igjen.

Egenskaper i felt

Rød Gravenstein er utsatt for skurv og mjøldogg. Triploid sort som er helt avhengig av bestøvning for å gi jevn bæring. Noen prydepler som egner seg, mens av tradisjonelle sorter er det kun Summerred som er testet med god nok bestøvning. Får lett vekselbæring, og er ikke den letteste sorten å dyrke med årlige, store avlinger.

Rød Gravenstein.jpg
Rød Gravenstein 2.JPEG

Egenskaper etter høsting

Gravenstein er gjerne storfalne, runde og litt knudrete rundt blomsterenden. Eplet er gult med rødt kinn og er lett å kjenne igjen på at skallet ”svetter” og virker fett. Gravenstein er svært saftig og et nydelig spiseeple med en litt syrlig, fin aroma. Regnes som et godt most- og mateple, godt egnet til bakverk og med god holdbarhet.

bottom of page